Fourier Transform Infrared Spectrometer (FTIR)

اصول و نحوه کار دستگاه FTIR

آنالیز FTIR یکی از آنالیزهای پرکاربرد در حوزه شناسایی ترکیبات و پیوندهای موجود در مواد آلی و معدنی است. پرتو تحریک کننده در این روش دارای طول موج 2.5-25µm (4000-400cm-1) می‌باشد که در محدوده‌ی فروسرخ میانی از طیف الکترومغناطیسی قرار دارد. بخش‌های مختلف امواج الکترومغناطیسی با توجه به مقدار انرژی خود، در برخورد با ماده برهمکنش‌های متفاوتی را ایجاد می‌کنند. برهمکنش ایجاد شده از برخورد پرتو فروسرخ با مواد از نوع تحریک ترازهای ارتعاشی می‌باشد.

 پیوندهای شیمیایی قابلیت ارتجاعی دارند و در فواصل آنگسترومی ارتعاش می­‌کنند اما این نوسان­‌ها بسیار ضعیف و قابل چشم‌­پوشی هستند. در اثر برخورد پرتو فروسرخ و برانگیختگی، ارتعاشات قوی­‌تر شده و به صورت جذب در طیف­‌های IR مشاهده می‌­شوند و با تحلیل طیف IR وجود پیوندهای شیمیایی مختلف در ماده بررسی می‌شود.

FTIR principle

کاربردها

با استفاده از روش FTIR می‌توان خواص جذبی و عبوری یک ماده در محدوده‌ی طول موجی فروسرخ را بررسی نمود. همچنین این روش یک آنالیز قوی جهت تعیین گروه‌های عاملی ترکیبات آلی می‌باشد. به طور کلی هر ترکیبی که دارای پیوند کووالانسی باشد می‌تواند در این روش مورد مطالعه قرار گیرد، ولی برخی عوامل شناسایی ترکیبات دارای فلزات سنگین را پیچیده می‌کند، بنابراین این روش معمولا برای مطالعه ترکیبات آلی به کار می‌رود. بررسی عامل‌دار شدن ترکیبات آلی، مطالعه رهایش داروها، تعیین غلظت محلول، تشخیص آلودگی‌ها و ناخالصی‌های آلی در پسماندها و دیگر مواد از جمله مهمترین کاربردهای این روش طیف سنجی می‌باشد.

نمونه های مورد پذیرش

نمونه‌های مورد پذیرش برای آنالیز FTIR  محلول‌های غیر آبی، نمونه‌های پودری، جامد مسطح شفاف در ناحیه IR و همچنین لایه‌های نازک می‌باشند. نمونه‌های پودری حتما باید ساییده شده و بسیار نرم باشند.

    سبد خرید