اسپکترومتری نشری پلاسمای جفت شده القایی (ICP-OES)

اصول و نحوه کار دستگاه ICP

اسپکترومتری نشری پلاسمای جفت شده القایی (ICP-OES) یکی از مهمترین روش‌های دستگاهی آنالیز عنصری می‌باشد. با استفاده از این دستگاه می‌توان مقدار عناصر در نمونه‌های مختلف را با دقت بالایی اندازه‌گیری نمود.

در این روش نمونه‌‌ی محلول (نمونه‌های جامد با روش‌های استاندارد به صورت محلول آماده‌سازی می‌شوند) با استفاده از پمپ و گاز آرگون، به داخل نبولایزر اسپری شده و بخشی از قطرات آن از طریق تورچ وارد پلاسمای آرگون می‌شود. دمای بسیار بالای پلاسما، مولکول‌ها را به اتم و یون تبدیل نموده و برانگیختگی الکترون‌ها از ترازهای پایه به ترازهای بالاتر را موجب می‌شود. الکترون‌ها در بازگشت به حالت پایه، فوتونی با انرژی معادل اختلاف انرژی بین دو تراز گسیل می‌کنند که مقدار انرژی این فوتون‌ها مشخصه هر عنصر می‌باشد و با استفاده از آشکارسازی آن می‌توان عناصر موجود در نمونه را تشخیص داد.

 

کاربردها

با توجه به اینکه نوع و مقدار عناصر در قطعات صنعتی، به ویژه آلیاژها، تاثیر مستقیمی بر عملکرد آنها دارد، تعیین درصد وزنی عناصر در قطعات، با استفاده از دستگاه آنالیز عنصری، اولین گام در مهندسی قطعات صنعتی می‌باشد. علاوه بر این آنالیز ICP کاربردهای دیگری از جمله، تعیین میزان فلزات سنگین در پساب‌های صنعتی، اندازه‌گیری میزان عناصر مورد استفاده در آبکاری و پوشش‌دهی صنعتی، تعیین نوع آلیاژ، آنالیز مکمل در تعیین درصد خلوص فلزات و برخی مواد شیمیایی، تعیین مقدار عناصر گرانبها در کاتالیست‌ها، اندازه گیری عناصر سنگین در اسباب بازی کودکان و … را دارد. اوجا صنعت شریف با بهره‌گیری از توان متخصصین زبده و با تجربه، آمادگی همکاری با مراکز صنعتی جهت انجام این آنالیز را دارد.

نمونه های مورد پذیرش

با توجه به توان و تجربه متخصصین آزمایشگاهی اوجا صنعت، تقریبا تمامی طیف نمونه ها شامل آلیاژها، نمونه‌های معدنی، بیولوژیکی، مواد پلاستیکی، نمونه‌های نفتی و مشتقات آنها و … قابل پذیرش خواهد بود. حداقل مقدار نمونه‌های جامد 10mg و برای نمونه‌های مایع 4ml می‌باشد.

پلاسمای آرگون
    سبد خرید